categories

Nowe Produkty

Nowe Produkty
wszystkie

Lista produktów według marki KURCZAKI LIMEKO (świeże oraz wędliny)

LIMEKO

Nasze gospodarstwo ekologiczne

Gospodarstwo hodowlane Limeko s.c. jest przedsięwzięciem powstałym  w miejscowości Młynne koło Limanowej. Od początku wszelkie starania i przygotowania do działalności hodowlanej były związane z planem hodowli drobiu ekologicznego, a w szczególności brojlerów kurzych z przeznaczeniem na ubój. Nasz projekt zakłada stworzenie spójnego łańcucha dostaw do odbiorców hurtowych i detalicznych. Dlatego też produkcję ekologicznego mięsa drobiowego kontrolujemy od momentu doboru  piskląt  po gotowy zapakowany i dostarczony do punktu sprzedaży produkt. Naszą misją jest dostarczenie produktów wysokiej jakości w przystępnej cenie.

Limanową

Dlaczego my?

Każde zlecenie, duże czy małe, spotka się u nas zawsze z fachową poradą. Zaproponujemy Ci również innowacyjne rozwiązanie każdego Twojego problemu. Skontaktuj się z nami i odkryj, co mamy Ci do zaoferowania. Nasi wykwalifikowani pracownicy pomogą Ci z przyjemnością!
Najwyższej jakości produkt jego sposób przetwarzania i pakowania sprawiają, że nasze kurczaki są zawsze świeże i smaczne.

Czym jest rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo ekologiczne opiera się na produkcji opartej o środki pochodzenia naturalnego. Jest to specyficzny system gospodarowania, który zakłada zrównoważenie produkcji roślinnej ze zwierzęcą. Jakość naszych produktów wynika z ich naturalności.

Nie wolno stosować:

  • pasz przemysłowych,
  • GMO – organizmów genetycznie modyfikowanych,
  • zapraw nasiennych, syntetycznych środków ochrony roślin,
  • nawozów sztucznych,
  • sztucznych koncentratów,
  • promieni jonizujących.

Co to znaczy żywność certyfikowana?

Wiele osób spotykających się po raz pierwszy z żywnością ekologiczną podchodzi do tematu bardzo ostrożnie, podejrzewając, że może to być kolejny chwyt marketingowy.

Prawne aspekty wytwarzania żywności ekologicznej regulują jednolite dla całej Unii Europejskiej przepisy. Są to rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008.

Dlatego też kupując produkt oznaczony zastrzeżonym logo zielonego liścia mamy pewność, że nie jest to produkt niewiadomego pochodzenia. Na każdym etapie dostaw od producenta do sklepu jest prowadzona wieloetapowa kontrola stała i wyrywkowa przez niezależne upoważnione jednostki certyfikujące. Te jednostki natomiast są kontrolowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Gdy Ktoś pyta co to żywność ekologiczna, odpowiadamy: to taka żywność, której nic nie ujęto, ale też do której nic nie dodano.

Dlaczego mięso ekologiczne jest droższe?

Główny wpływ na wyższą cenę produktów ekologicznych ma ich nieprzemysłowy sposób produkcji a w szczególności:

  • Dwukrotnie dłuższy w porównaniu do konwencjonalnego okres hodowli
  • Dwukrotnie mniejsza obsada w kurniku
  • Trzykrotnie wyższa cena paszy
  • Zapewnienie zielonych wybiegów (min. 4m2 na 1szt.)

Aktywne filtry