MOYA GENMAICHA organiczna japońska zielona herbata 100g
search
  • MOYA GENMAICHA organiczna japońska zielona herbata 100g

MOYA GENMAICHA organiczna japońska zielona herbata 100g

MOYA GENMAICHA organiczna japońska zielona herbata 100g

45,95 zł
Brutto
Genmaicha (玄米茶) to słodka, lekko orzechowa i aromatyczna herbata o intrygującym rdzawym odcieniu....
Ilość

GENMAICHA: KULTOWA HERBATA Z RYŻEM

Genmaicha (玄米茶) to słodka, lekko orzechowa i aromatyczna herbata o intrygującym rdzawym odcieniu. Jej smak, znany z sushi barów i japońskich restauracji, zapada w pamięć na długo. Legenda głosi, że sługa shoguna z Hakone, podał swojemu panu herbatę, do której wpadły mu, trzymane w kieszeni, skradzione ziarenka ryżu. Swój błąd sługa przypłacił życiem, ale shogunowi smak naparu tak przypadł do gustu, że postanowił wprowadzić nową herbatę do swojego menu  na stałe . Tak powstała Genmaicha, zwana dziś także “popcorn tea”. Dawniej uważana za napój klas niższych, którzy by zwiększyć objętość czystej senchy, dodawali do liści dużo tańsze ziarenka ryżu. Moya Genmaicha pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu.

WŁAŚCIWOŚCI GENMAICHY

Moya Genmaicha składa się z liści organicznej senchy i ziarenek brązowego ryżu z organicznych upraw. Zanim ryż zostanie poddany suszeniu i prażeniu, jest specjalnie namaczany i parzony. Genmaicha to herbata o średniej zawartości kofeiny. Wspomaga układ trawienny, dlatego tradycyjnie podaje się ją do posiłków. Podczas długich okresów postu buddyjscy mnisi wspomagają się właśnie genmaichą.  Obok innych japońskich zielonych herbat, jest bogatym źródłem katechin i antyoksydantów. Picie genmaichy przyczynia się do spowolnienia starzenia całego organizmu, oczyszczenia z toksyn, obniżenia poziomu złego cholesterolu, utrzymania poziomu cukru w normie, utrzymania zdrowych zębów i dziąseł, a nawet poprawy humoru. W jej liściach znajdują się dobrze przyswajalne witamina C, beta karoten, kwas foliowy, potas, wapń i fosfor.

Skład: 50% organiczna zielona herbata sencha, 50% organiczny prażony ryż brązowy

KRAJ POCHODZENIA: Japonia
SMAK: słodko-maślany z orzechowymi nutami
KOLOR: jasnożółty

JAK PRZYGOTOWAĆ GENMAICHĘ?

ILOŚĆ HERBATY: 2-3 G na 150 ml

TEMPERATURA WODY: 70-80°C

CZAS PARZENIA: 2-3 min

ILOŚĆ ZAPARZEŃ: 3

5904730935777
3 Przedmioty

Arkusz danych

Bez glutenu (w składnikach)
Tak
Bez laktozy (w składnikach)
Tak
Bez cukru (w składnikach)
Tak
Wegański
Tak

MOYA GENMAICHA organiczna...

45,95 zł

50 inne produkty w tej samej kategorii:

Nowe Produkty

Nowe Produkty
wszystkie