

Brak produktów w koszyku :(
GENMAICHA: KULTOWA HERBATA Z RYŻEM
Genmaicha (玄米茶) to słodka, lekko orzechowa i aromatyczna herbata o intrygującym rdzawym odcieniu. Jej smak, znany z sushi barów i japońskich restauracji, zapada w pamięć na długo. Legenda głosi, że sługa shoguna z Hakone, podał swojemu panu herbatę, do której wpadły mu, trzymane w kieszeni, skradzione ziarenka ryżu. Swój błąd sługa przypłacił życiem, ale shogunowi smak naparu tak przypadł do gustu, że postanowił wprowadzić nową herbatę do swojego menu na stałe . Tak powstała Genmaicha, zwana dziś także “popcorn tea”. Dawniej uważana za napój klas niższych, którzy by zwiększyć objętość czystej senchy, dodawali do liści dużo tańsze ziarenka ryżu. Moya Genmaicha pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu.
WŁAŚCIWOŚCI GENMAICHY
Moya Genmaicha składa się z liści organicznej senchy i ziarenek brązowego ryżu z organicznych upraw. Zanim ryż zostanie poddany suszeniu i prażeniu, jest specjalnie namaczany i parzony. Genmaicha to herbata o średniej zawartości kofeiny. Wspomaga układ trawienny, dlatego tradycyjnie podaje się ją do posiłków. Podczas długich okresów postu buddyjscy mnisi wspomagają się właśnie genmaichą. Obok innych japońskich zielonych herbat, jest bogatym źródłem katechin i antyoksydantów. Picie genmaichy przyczynia się do spowolnienia starzenia całego organizmu, oczyszczenia z toksyn, obniżenia poziomu złego cholesterolu, utrzymania poziomu cukru w normie, utrzymania zdrowych zębów i dziąseł, a nawet poprawy humoru. W jej liściach znajdują się dobrze przyswajalne witamina C, beta karoten, kwas foliowy, potas, wapń i fosfor.
Skład: 50% organiczna zielona herbata sencha, 50% organiczny prażony ryż brązowy
KRAJ POCHODZENIA: Japonia
SMAK: słodko-maślany z orzechowymi nutami
KOLOR: jasnożółty
JAK PRZYGOTOWAĆ GENMAICHĘ?
|
ILOŚĆ HERBATY: 2-3 G na 150 ml |
|
TEMPERATURA WODY: 70-80°C |
|
CZAS PARZENIA: 2-3 min |
|
ILOŚĆ ZAPARZEŃ: 3 |
Arkusz danych