Płatki gryczane

Płatki gryczane

Znacie płatki gryczane? To spłaszczone ziarna gryki, kryjące w sobie bardzo cenne dla zdrowia właściwości

-     Znajdziemy w nich witaminy E oraz z grupy B, a także żelazomagnez, kobalt i siarkę, oraz pewne ilości wapnia, fosforu, miedzi i cynku.

-     Mają niski indeks glikemiczny, więc nie powodują skoków glukozy we krwi.

-       Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, obniżających stan zapalny, korzystnie wpływających na poziom złego cholesteroli LDL i wspierających pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. kwercetyna pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a rutyna wpływa na stabilizację glikemii oraz obniża poziom cholesterolu.

-       bezglutenowe – mogą być spożywane przez osoby z celiakią lub alergików

-       Stanowią bogate źródło lizyny – aminokwasu wpływającego na stan skóry, tkanek i systemu odpornościowego.

-       Zawierają aż 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam wyprodukować! Korzystnie wpływają one na pracę mózgu i koncentrację.

-       Obfitują w błonnik, który korzystnie wpływa na funkcje jelit i odczuwanie sytości, co szczególnie przydaje się w kwestii dbania o sylwetkę.

Włączenie płatków gryczanych do jadłospisu to świetny sposób na jego urozmaicenie. Po ugotowaniu na mleku lub wodzie nabierają lekko słodkiego, orzechowego smaku. Warto dodać owoce sezonowe oraz jogurt naturalny i zdrowe, sycące śniadanie gotowe. Płatki gryczane można też wykorzystać do przygotowania ciasteczek, placuszków, kotletów lub muffinów.

Kto będzie w najbliższym czasie serwować gryczankę?

.

Leave a Reply