OPIS Ekologiczna quinoa czarna, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1494 kJ / 354 kcal Tłuszcz - 6,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g Węglowodany - 5,7 g w tym cukry - 4,9 g Błonnik - 7,0 g Białko - 14,0 g Sól - 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.