Brak produktów w koszyku :(
Świeży miód faceliowy 2023 od Kulmy!
Waga: 700g.
Facelia to roślina coraz częściej spotykana w rolnictwie. Kiedy kwitnie, nie sposób jej nie zauważyć. Jasnoniebieska barwa kwiatu chętnie wabi spojrzenia ludzi i pszczół. Delikatny zapach, przypominający kwiat akacji, roznosi swój aromat w całej okolicy. Nektar pochodzący z upraw facelii, daje miód o niezwykłym smaku, wyglądzie i zapachu. To właśnie miód faceliowy zdecydowanie wyróżnia się pośród innych miodów i jeżeli szukamy czegoś łagodnego, ale i niezwykłego, to warto zdobyć swój słoik tego wspaniałego miodu.
Dla kogo?
Miód faceliowy to doskonały wybór dla odkrywców smaku. Czysty miód faceliowy jaki znajdziesz u nas w sklepie, ma niepowtarzalny smak. Delikatnie kwaskowaty i jednocześnie aksamitny i łagodny. Przypomina trochę smak miodu akacjowego, ale jest znacznie głębszy i bez problemu odkryjemy tam nuty smakowe niespotykane w innych miodach.
Miód faceliowy chętnie podjadany będzie przez dzieci. Jeżeli chcemy przemycić kilka kropel trochę witaminy D, tran lub olej z czarnuszki, miód faceliowy doskonale się do tego nada. Miód faceliowy ma idealną strukturę i konsystencję, przez co łatwo się go nakłada i rozsmarowuje.
Właściwości
Tradycyjnie, łagodności miodu faceliowego przypisuje się prozdrowotny wpływ na układ pokarmowy. Doskonały wpływ na żołądek, trzustkę, jelito, to jedna z wielu właściwości przypisywana miodu faceliowemu.
Może wspomóc organizm podczas regeneracji, ze względu na odpowiedni skład.
Miód jest łatwostrawny, glukoza wchłaniana jest natychmiast przez organizm, więc szybko działa „dobrze” dla mózgu i serca w stanach zmęczenia.
Miód faceliowy i żołądek
Według prof. dr N. B. Jojrisza, miód jest wartościowym produktem dietetycznym podczas choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Podczas zastosowania ustępują bóle, mdłości, zgagi, podwyższa się jednocześnie hemoglobina we krwi oraz poprawia się samopoczucie pacjentów. Wg zaleceń prof. Jojrisza, należy podawać miód w czasie leczenia choroby wrzodowej na 1,5 godziny przed posiłkiem lub 3 godziny po nich. Dla przykładu: 1,5h przed śniadaniem, 1,5h przed obiadem i 3h po kolacji. Do tego celu najlepiej użyć roztworu wodnego ciepłego miodu faceliowego, np. jedna łyżeczka rozpuszczona w ciepłej szklance wody. Dzięki temu miód rozrzedzi śluz w żołądku, przyspieszy wsysanie oraz nie podrażni błony.