MIÓD RZEPAKOWY 700 g KULMA
search
  • MIÓD RZEPAKOWY 700 g KULMA

MIÓD RZEPAKOWY 700 g KULMA

MIÓD RZEPAKOWY 700 g KULMA

43,55 zł
Brutto
Ilość
Miód rzepakowy
Jak powstaje miód rzepakowy
Miód rzepakowy to zazwyczaj pierwszy wybierany miód wiosenny. W naszej pasiece zaczynamy wybierać go w maju — towarzyszą nam przy tym cicho śpiewające ptaki oraz budzące się do życia owady. Z każdego ula miód rzepakowy zbieramy w ramkach. Następnie odwirowujemy go i na bieżąco rozlewamy prosto do słoików — dzięki temu w miodzie rzepakowym od Kulmy dopatrzeć się można drobinek pyłku. Nasz miód pochodzi z sadowych kwiatów oraz rzepaku z naszej uprawy porastającego cudowną Dolinę Cybiny.
 
Właściwości
Łagodny smak miodu rzepakowego sprawia, że jest on ulubieńcem nie tylko najmłodszych, ale również starszych smakoszy. Ze względu na wysoką zawartość glukozy jest polecany przy osłabieniu organizmu, nadmiernym wysiłku, przemęczeniu oraz przewlekłym stresie. Będzie również pomocny w stymulacji układu odpornościowego.
 
Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy
Wspomaga pracę wątroby, trzustki, nerek, woreczka żółciowego oraz całegoprzewodu pokarmowego.Łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych oraz objawy przeziębienia (zewzględu na silne działanie bakteriobójcze).Wzmacnia serce (pomaga między innymi przy niewydolności oraz miażdżycy).
Obniża ciśnienie tętnicze krwi.
 
Do czego wykorzystywać miód rzepakowy
Składnik domowych syropów.Do napoju izotonicznego (miód, sok z cytryny, szczypta soli).Do kanapek (wyśmienicie smakuje z twarożkiem lub serkiem wiejskim).Naturalny słodzik do napojów.Zdrowa alternatywa cukru w wypiekach (warto wykorzystać go do pieczeniapiernika).
Składnik „mikstury na odporność” (odstana przez noc woda z miodem i cytryną).
 
Po jakim czasie krystalizuje
Miód rzepakowy bardzo szybko ulega krystalizacji — najczęściej już kilka dni po odwirowaniu. Jest to spowodowane dużą zawartością glukozy oraz niską wilgotnością. Dlatego właśnie miód rzepakowy rzadko można spotkać w formie płynnej. Najczęściej — dzięki procesowi kremowania — przyjmuje on kremową i drobnoziarnistą konsystencję.
 
Jak przechowywać
Miód rzepakowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Ważne, aby nie było w nim więcej niż 18 stopni — dobrze sprawdzi się piwnica lub szafka. Miodu rzepakowego nie trzeba przechowywać w lodówce. Pamiętać należy jednak, aby szczelnie go zakręcać, ponieważ łatwo chłonie wilgoć i inne zapachy. Odpowiednie przechowywanie miodu rzepakowego pozwoli nam cieszyć się jego smakiem i cennymi właściwościami jeszcze długo po otwarciu słoika.
 
Najczęściej zadawane pytania
 
Miód w ciąży — czy można go jeść
Miód w ciąży jest produktem jak najbardziej wskazanym. Nie tylko wzmacnia organizm przyszłej mamy i łagodzi ewentualne infekcje, ale także dobrze wpływa na dolegliwości ciążowe (na przykład mdłości).
 
Jak rozpuścić
Miód można rozpuścić, podgrzewając go w temperaturze nie większej niż 40 stopni. Można to zrobić w piekarniku lub w misce z wodą (tak zwana kąpiel wodna). Zadbanie o odpowiednią temperaturę pozwoli zachować naturalne właściwości miodu rzepakowego.
 
Kaloryczność
Przyjmuje się, że w 100 gramach miodu rzepakowego jest około 300–330 kalorii.
Uwaga dla diabetyków: ten rodzaj miodu ma wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wzrost cukru we krwi.
smak: łagodny, delikatny, przyjemnie słodki
zapach: delikatny, łagodny, pachnie jak kwitnący rzepak
barwa: złota
konsystencja: skrystalizowany 
41
3 Przedmioty

MIÓD RZEPAKOWY 700 g KULMA

43,55 zł

24 inne produkty w tej samej kategorii:

Nowe Produkty

Nowe Produkty
wszystkie