Brak produktów w koszyku :(
Miód z cytryną
Słodki jak miód, kwaśny jak…
Nic tak nie dopełnia smaku miodu, jak kwaśny owoc. A najpopularniejszy kwaśny smak daje oczywiście cytryna! Czy w lemoniadzie, czy w herbacie, układ jest ten sam: kwaśny ze słodkim doskonale idą w parze. To znaczy że miód może być orzeźwiający?
I to jak!
Jak powstaje miód z cytryną?
To proste. Miód wielokwiatowy jest kremowany przez kilka dni. Kremowanie miodu polega na intensywnym mieszaniu w kremownicy, tak długo, aż nabierze delikatnej kremowej konsystencji. Następnie dodawana jest liofilizowana cytryna. Liofilizacja polega na wyciągnięciu wody z zamrożonych owoców. Dzięki temu owoce nie tracą swoich właściwości oraz zachowują pełnię smaku i witamin. Metodę tą pokochali miłośnicy zdrowego żywienia oraz szefowie kuchni.
Kiedy na dworze robi się gorąco, sprawdź miód z cytryną
Latem szukamy cienia i orzeźwienia. Te słowa, niczym refren letniego hitu, doskonale opisują nasz miód z dodatkiem cytryny. Bo to przepis prosty, który smakuje wybornie prosto ze słoika, ale również gotowiec do przygotowania letniej lemoniady. Lub, jeśli kochamy przepych, to doskonale sprawdzi się jako polewa do owoców czy lodów.
Zimą miód z cytryną idealnie sprawdzi się do herbaty.