Brak produktów w koszyku :(
Pyłek kwiatowy/pszczeli — co to jest?
Pyłek to różnego rodzaju pyłki z roślin, które pszczoły najpierw pobierają, a następnie znoszą do ula wraz z miodem lub spadzią, w między czasie dodając do niego swoje enzymy. Pyłek ma postać niewielkich ziarenek, które są zwilżone nektarem. Taki produkt trafia następnie do słoika, a potem do naszego sklepu.
Pyłek od pszczelarza — najważniejsza jest odpowiedzialność
Pyłek kwiatowy (pszczeli) jest pokarmem białkowym pszczół i decyduje o tym, w jaki sposób pszczela rodzina przetrwa okres zimowy. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby kupować pyłek kwiatowy od pszczelarza zaufanego — takiego, który wybiera go odpowiedzialnie, zwracając uwagę na pszczoły.
Pyłek kwiatowy — co zawiera?
W pyłku pszczelim znajduje się najwięcej białka (23,9%), choć to nie jedyny, cenny składnik tego produktu. Oprócz niego pyłek zawiera także:
- aminokwasy (10,2% – 26,3%),
- enzymy (z wydzielin gruczołowych i gardzielowych pszczół),
- lipidy,
- kwasy tłuszczowe,
- cukry,
- związki fenolowe,
- witaminy z grupy B oraz C,
- kwas foliowy,
- biotynę,
- składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i miedź).
Czarno na białym (a może czarno na złotym?) wynika, że skład pyłku kwiatowego to bomba witaminowa dla naszego organizmu.
Pyłek kwiatowy — właściwości
Działanie pyłku kwiatowego (pszczelego) na nasz organizm jest nieocenione. Spożywanie tej niskokalorycznej i łatwo przyswajalnej przez organizm multiwitaminy naturalnego pochodzenia niesie za sobą szereg korzyści. Jego podstawową rolą jest budowanie odporności organizmu, ale nie tylko. Pyłek pszczeli działa także przy zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki białkowe, witaminy i minerały oraz wykazuje silne działanie antybiotyczne. Badania potwierdzają także korzystny wpływ pyłku na włosy, skórę i paznokcie.
Na co jeszcze działa pyłek pszczeli?
- Podnosi siłę, energię, szybkość i wytrzymałość.
- Może wspomóc przy problemach z płodnością.
- Korzystnie wpływa na dobry cholesterol, chroniąc serce.
Uczulenie na pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy pszczeli — podobnie jak pozostałe produkty pszczele — może wywołać uczulenie. Najlepiej wprowadzać go do diety powoli i stopniowo, uważnie obserwując reakcję organizmu.
Arkusz danych
- Bez glutenu (w składnikach)
- Tak
- Bez laktozy (w składnikach)
- Tak
- Bez cukru (w składnikach)
- Tak